top of page
In the Classroom

MATMODSTEM

B PLANI VE KAYNAKLAR

B Planı: Katılımcılardan asil listede seçilenler bir whatsapp grubu kurularak anlık iletişim sağlanacak, belli aralıklarla katılım ve hastalık durumları sorgulanacak, ihtiyaç olması halinde yedek listedeki katılımcılar sırası ile projeye asil katılımcı olarak eklenecektir. Katılımcılardan HES kodları istenecek ve projeden üç, iki ve bir gün kala HES sorgulamaları yapılacak ve hasta olanlar olursa asil listeden çıkarılacaktır.


Pandemi yönetimi sürecinde toplu etkinliklerde zorunlu olması halinde Corona aşılarını yaptırmış olduklarına dair belge istenecektir. Bununla birlikte maske mesafe ve hijyen kuralları için katılımcı ve eğitmenler bilgilendirilecek, maske dağıtımları yapılacaktır.


Covid-19 vaka sayılarının artması ve buna bağlı önlemlerinin sıkılaşması veya salgın şartlarının giderek artması halinde olası riskleri azaltmak amacı ile etkinliğin çevrimiçi olarak yapılması eğitmenler ve il hıfzıssıhha kurulu yöneticileri ile görüşülerek alınacaktır. Eğer etkinlikler uzaktan çevrimiçi olarak yapılacak olursa Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) üzerinden Zoom programı ile gerçekleştirilecektir. Katılımcılara ve eğitimcilere etkinlik öncesi zoom kullanımı ile ilgili eğitim verilecektir. Üniversitemizin özel etkinliklerde kullanmak üzere Zoom programının profesyonel lisansı bulunmaktadır. Etkinlikler bu lisans ile gerçekleştirilecektir.


Etkinliklerden uzaktan eğitimde yapılması mümkün olmayan bir etkinlik ya da eğitmenlerden herhangi birisinin hastalık yada mücbir bir sebeple eğitmen olarak dersini yapamaması durumunda ekte verilen ek etkinlikler, TÜBİTAK 2237-a bilgilendirilerek sırası ile yapılacaktır. Uzaktan eğitimde yapılacak grup çalışmaları Zoom ara odalarında yapılacaktır. Katılımcılar Zoom üzerinden grup olarak hipotez kuracak, değişken belirleyeceklerdir. Sadece veri toplama kısmı bireysel yapılacaktır. Seçilen etkinlikler genellikle bir kişinin yardım almadan yapabileceği deneylerden oluşmaktadır. Veri analizlerini, değerlendirmeyi tahmin sürecini ve doğrulamayı Zoom ara odalarında birlikte yapacaklardır.


Uzaktan eğitime katılan katılımcıların olası internet kayıplarına karşılık canlı dersler kayıt altına alınacak ve etkinliğe katılamayan katılımcıların etkinliği izleme ve öğrenmelerine imkân tanınacaktır. Ayrıca canlı ders kayıtları proje web sayfasından tüm paydaşların ve öğretmenlerin faydalanabilmesi için paylaşılacaktır.


Kaynaklar:

  • Akgün, L., ÇiltaÅŸ, A., Deniz, D., Çiftçi, Z., & Ahmet, I. Åž. I. K. (2013). Ä°lköğretim matematik öğretmenlerinin matematiksel modelleme ile ilgili farkındalıkları. Adıyaman Ãœniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12, 1-34.

  • Albayrak, E., & ÇiltaÅŸ, A. (2017). Türkiye’de matematik eÄŸitimi alanında yayınlanan matematiksel model ve modelleme araÅŸtırmalarının betimsel içerik analizi. Uluslararası Türk EÄŸitim Bilimleri Dergisi, 9, 258-283.

  • Aldemir, A. (2003). Bilgiye eriÅŸimde yeni yaklaşım: Bilgi okuryazarlığı. Aytaç Yıldızeli, Canan Duran, Hatice Kübra BahÅŸiÅŸoÄŸlu. Ankara, 25-26.

  • Bender, A. E. (1978). An introduction to mathematical modeling. New York: Wiley

  • Blum, W. and Niss, M. (1991). Applied mathematical problem solving, modelling, applications, and links to other subjects - state, trends and issues in mathematics instruction. Educational Studies in Mathematics, 22(1), 37-68.

  • Bilen, N. & ÇiltaÅŸ, A. (2015). Ortaokul Matematik Dersi BeÅŸinci Sınıf Öğretim Programı’nın Öğretmen Görüşlerine Göre Matematiksel Model ve Modelleme Açısından Ä°ncelemesi. Kafkas Ãœniversitesi, e – Kafkas EÄŸitim AraÅŸtırmaları Dergisi, 2(2) , 50-54.

  • Corlu, M. S., Capraro, R. M., & Capraro, M. M. (2014). Introducing STEM education: Implications for educating our teachers in the age of innovation. Education and Science, 39(171), 74-85.

  • ErbaÅŸ, A. K., Çetinkaya, B., ÇakıroÄŸlu, E., & Alacası, C. (2013). Ortaöğretim matematik eÄŸitiminde matematiksel modelleme: hizmet içi ve hizmet öncesi öğretmen eÄŸitimi.

  • Güder, Y. (2013). ORTAOKUL MATEMATÄ°K ÖĞRETMENLERÄ°NÄ°N MATEMATÄ°KSEL MODELLEMEYE Ä°LÄ°ÅžKÄ°N GÖRÜŞLERÄ°. Yayımlanmamış Yükseklisans Tezi, Fırat Ãœniversitesi.

  • Güzel, E. B. & UÄŸurel, I. (2010). Matematik öğretmen adaylarının analiz dersi akademik baÅŸarıları ile matematiksel modelleme yaklaşımları arasındaki iliÅŸki.Ondokuz Mayıs Ãœniversitesi EÄŸitim Fakültesi Dergisi, 29(1), 69-90.

  • Kaiser, G. (2020). Mathematical modelling and applications in education. Encyclopedia of mathematics education, 553-561.

  • Keskin, Ö. Ö. (2008). Ortaöğretim Matematik Öğretmen Adaylarının Matematiksel Modelleme Yapabilme Becerilerinin GeliÅŸtirilmesi Ãœzerine Bir AraÅŸtırma. Yayınlanmamış doktora tezi. Gazi Ãœniversitesi EÄŸitim Bilimleri Enstitüsü Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar EÄŸitimi Anabilim Dalı, Ankara.

  • Milli EÄŸitim Bakanlığı [MEB] (2005). Ortaöğretim Matematik Dersi (9-12. Sınıflar) Öğretim Programı. http://ttkb.meb.gov.tr/program.aspx?tur=&lisetur=&ders=&sira=&sinif=&sayf a=7 [006.2011]

  • Milli EÄŸitim Bakanlığı [MEB] (2009). Ä°lköğretim Matematik Dersi (6-8. Sınıflar) Öğretim Programı.

http://ttkb.meb.gov.tr/program.aspx?tur=&lisetur=&ders=&sira=&sinif=&sayf a=2 [006.2011]

  • MEB, (2018). 2023 EÄŸitim Vizyonu. Milli EÄŸitim Bakanlığı.

http://2023vizyonu.meb.gov.tr/doc/2023_EGITIM_VIZYONU.pdf (01.07.2021 Tarihinde indirilmiÅŸtir)

  • Özbek, G. ve Köse, E. (2019). Matematiksel Modelleme Süreci Beceri ÖlçeÄŸi’nin geliÅŸtirilmesi ve psikometrik özelliklerinin belirlenmesi. 28. Uluslararası EÄŸitim Bilimleri Kongresi'nde sunulan bildiri. Ankara, Türkiye.

  • Tuna, A., Biber, A. Ç., & Yurt, N. (2013). Matematik öğretmeni adaylarının matematiksel modelleme becerileri. Gazi Ãœniversitesi Gazi EÄŸitim Fakültesi Dergisi, 33(1), 129-146.

  • Tutak, T. & Güder, Y. (2014). Matematiksel modellemenin tanımı, kapsamı ve önemi. Turkish Journal of Educational Studies , 1 (1) , 173-190.

Urhan, S. & Dost, Ş. (2016). Matematiksel Modelleme Etkinliklerinin Derslerde Kullanımı: Öğretmen Görüşleri. Electronic Journal of Social Sciences , 15(59) , 1279-1295.

bottom of page